URED

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA
OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

Uključivanje povijsnog okruženja parka koji je dom dvorca iz 18. vijeka, LeChateau de Vidy, bio je glavni aspekt ovog projekta.

Smještena u javnom prostoru koji dočekuje raznovrsnu grupu posjetitelja, zgrada Olimpijskog odbora u Lozani postaje simbolički arhitektonski orijentir za lokalnu zajednicu, kao primjer dostupnosti i transparentnosti.

Obale Ženevskog jezera su zaštićeno područje, pa se 3XN arhitektonski studio, radeći sa Međunarodnim olimpijskim odborom, približio projektu sa namjerom da postigne najviši nivo integracije u okruženju. Susjedni LeChateau de Vidy zgrada koja se nalazi u arhitektonskom popisu Kantona de Vaud, renovirana je, sa originalnim fasadama vraćenim u prvobitno stanje.

Zgrada ima sve elemente održivosti, uključujući mogućnost sakupljanja kišnice, ugrađene solarne panele i reciklirane materijale. Sistem pumpi crpi vodu iz obližnjeg Ženevskog jezera, sa dubine od 60m, kako bi se postigla ugodna temperatura. 
Održivi dizajn se ogleda i kroz uvećanje prirodne svjetlosti u unutrašnjosti i djelimično zeleni krov. Projekt je napravila firma 3XN u suradnji sa lokalnom firmom IttenBrechbühl.

Unutrašnjost je fleksiblno organizirana, tako da se kancelarije mogu rekonfigurirati ako je potrebno, dok gotovo monumentalno centralno stepenište upućuje na Kubertenove olimpijske krugove i povezuje svih pet katova kroz centralni atrijum.

Dizajn uključuje prirodu i pejzaž kako bi se maksimizirala ljepota lokacije, koristeći elemente biljki različitih ljestvica za stvaranje staza i vidikovaca, uz istovremeno očuvanje lokalnog biodiverziteta.

Izvor ArchDaily

Foto International Olympic Committee (IOC) / MØRK, Adam

 
Pročitaj sljedeći tekst: SUVREMENI URED U LONDONU
 
UREDSKI PROSTOR SA OPTIČKIM ILUZIJAMA

UREDSKI PROSTOR SA OPTIČKIM ILUZIJAMA

Studio B2 Аrchitecture dizajnirao je inovativan uredski prostor za kreativnu agenciju u Pragu.

UREDSKI NAMJEŠTAJ - ATELIER

UREDSKI NAMJEŠTAJ - ATELIER

U potrazi za fleksibilnim rešenjem za nameštaj za svoju novu kancelariju u Londonu, globalna firma za dizajn i arhitekturu Gensler dizajnirala je modularnu kolekciju...

URED KOJI INSPIRIRA

URED KOJI INSPIRIRA

Dizajnerski studio iz Dubaija Roar, koji vodi Pallavi Dean, dizajnirao je urede na Američkom sveučilištu u UAE.

URED SA DVIJE DUŠE

URED SA DVIJE DUŠE

C Offices je prilagođeni dizajn za izvršne kancelarije važne kompanije sa sjedištem u Capetownu.

POGLEDAJTE PROSTOR JEDNE LONDONSKE AGENCIJE

POGLEDAJTE PROSTOR JEDNE LONDONSKE AGENCIJE

Viktorijanski lift i drveni toranj sa satom nalaze se u kancelariji londonske regrutne agencije Represent, koju je dizajnirao Alder Brisco u starom skladištu.

MAŠTOVIT SURADNIČKI PROSTOR U LONDONU

MAŠTOVIT SURADNIČKI PROSTOR U LONDONU

Second Home, kreativna zajednica samo za članove, otkrila je svoju četvrtu londonsku lokaciju u London Fields-u.

INTERESANTAN POSLOVNI PROSTOR

INTERESANTAN POSLOVNI PROSTOR

Studio11 je završio novi projekt u Minsku za PandaDoc - preduzeće koje zauzima više od 1200 kvadratnih metara i zapošljava oko 130 ljudi.

MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA

MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA

Bršljan stvara zelenu kamuflažu preko zidova ovog vrtnog studija, koju je dizajnirao arhitekt Met Gibson za jednog pisca sa sjedištem u Melbourneu.

X