URED

MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA

MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA
MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA
MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA
MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA
MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA
MELBOURNE - ZELENI STUDIO JEDNOG PISCA

Bršljan stvara zelenu kamuflažu preko zidova ovog vrtnog studija, koju je dizajnirao arhitekt Met Gibson za jednog pisca sa sjedištem u Melbourneu.

Writer's Shed je uvučen u ćošak vrta dvorišne kuće jednog pisca, u jugoistočnom dijelu Melbournea. Zauzimajući samo 10 kvadratnih metara, mala zgrada nudi svom vlasniku udoban radni prostor sa fantastičnim pogledom. Gibson je radio sa pejzažnim dizajnerom Benom Scotom da dizajnira šemu ove zgrade a cilj je bio da struktura izgleda kao dio vrta. Izabrali su Boston bršljan, brzorastući ali ne-nametljivu puzavicu, da raste po njegovim zidovima.

Ova biljka prirodno sjenča zgradu, pomažući pasivno hlađenje  u unutrašnjosti tokom vrelih dana. Maskirajući se među vrtnim pejzažima i graničnim ogradama, ova “šupa” se stapa sa pejzažom - živim dijelom vrta.

Studio ima jednostavan, pravougaoni plan sa jednim uglom. Radni stol obavija ovaj ugao, kao i susjedni zid, kako bi se stvorila prostrana radna površina unutar studija. Veliki prozor pruža širok pogled na vrt i kuću, dok krovni prozor donosi mnogo prirodnog svjetla. "Sjedeći za stolom, postoji izvjesna inherentna radost u spuštanju i pogledu na vrt i kuću.

Arhitekt je konstrukciju opisao kao "prilično jednostavno, niskotehnološko, i skromno građevnisko rješenje". Ispod bršljana se nalazi "odjelo" butinola, sintetičke gumene membrane koja je i vodootporna i prirodno izolaciona. Šperploča osigurava unutrašnje zidove, podove i plafone, kao i namještaj, dajući interijeru jedinstven izgled.

Pored stola, korišctena je za izgradnju dva regala u kojima klijent može da skladišti mnogo knjiga i dosijea. Izabrana je šperploča od hrapavog bora, dobivena iz održive plantaže, da bi zgrada postala ekološki prihvatljivija. Zgrada ima dva ulaza: staklena vrata koja je povezuju sa vrtom, i vrata sa ogledalima koja vode do staze iza, omogućujući laku dostupnost posjetiteljima i isporukama.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
 
POGLEDAJTE PROSTOR JEDNE LONDONSKE AGENCIJE

POGLEDAJTE PROSTOR JEDNE LONDONSKE AGENCIJE

Viktorijanski lift i drveni toranj sa satom nalaze se u kancelariji londonske regrutne agencije Represent, koju je dizajnirao Alder Brisco u starom skladištu.

MAŠTOVIT SURADNIČKI PROSTOR U LONDONU

MAŠTOVIT SURADNIČKI PROSTOR U LONDONU

Second Home, kreativna zajednica samo za članove, otkrila je svoju četvrtu londonsku lokaciju u London Fields-u.

INTERESANTAN POSLOVNI PROSTOR

INTERESANTAN POSLOVNI PROSTOR

Studio11 je završio novi projekt u Minsku za PandaDoc - preduzeće koje zauzima više od 1200 kvadratnih metara i zapošljava oko 130 ljudi.

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

OVAKO IZGLEDA SJEDIŠTE OLIMPIJSKOG ODBORA

Uključivanje povijsnog okruženja parka koji je dom dvorca iz 18. vijeka, LeChateau de Vidy, bio je glavni aspekt ovog projekta.

SUVREMENI URED U LONDONU

SUVREMENI URED U LONDONU

U mirnom okruženju u srcu Pedingtona, u centru Londona, u Velikoj Britaniji, nalazi se nova kancelarija biznisa koji ulaže na međunarodnom nivou u održivu poljoprivre

URED S POGLEDOM NA BAZILIKU

URED S POGLEDOM NA BAZILIKU

Smještena u Parizu, na krovu teatra, nalazi se ovaj suvremen ured Rooftop koja otkriva šarm modernosti spajajući se sa klasičnom arhitekturom koja fascinirala...

APOLLO-MODULARNI SISTEM ZA UREDE

APOLLO-MODULARNI SISTEM ZA UREDE

Osnivač studia Office for Design, kreirala je kolekciju stolova za brend Manerba koji imaju grafički, razigran kvalitet, a sve to uz pristupačnu cijenu.

ORIGINALAN ZAJEDNIČKI RADNI PROSTOR U PEKINGU

ORIGINALAN ZAJEDNIČKI RADNI PROSTOR U PEKINGU

5Lmeet je novi zajednički poslovni prostor i nalazi se sjeveroistočno od stanice metroa Zhangzizhong Lu u Pekingu.

X