INTERIJER

RESTAURACIJA STANA

RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA
RESTAURACIJA STANA

Interesantno i nadahnuto rješenje restauriranog stana od 120m2, rad arhitekata Maje Pavićević i Biljane Turanjanin Pujo…

Malo je prostora u kojima možemo odškrinuti prozor, udobno se smjestiti u sofu, osluškivati lupkanje potpetica sa ulice i osjetiti se isto kao u bilo kom dijelu stare Europe. “Duh” stare gradnje, kao i prostorni elementi, odlično su integrirani u suvremen interijerski sadržaj. Pregradni zidovi su srušeni, a svjetlo je uneseno preko četiri velika krovna prozora. Dnevna soba, kuhinja i blagovaonica čine cijelinu, odvojenu stubovima od ulazne zone. Naizmjeničan ritam pilastra i otvora je propraćen podnom rasvjetom u jednom dijelu i visilicama u drugom, naglašavajući procjepe.

Prostor u potkrovlju je nekada imao potpuno drugačiju strukturu – naravno prilagođenu potrebama vremena sa početka prošlog stoljeća. Glavni zadatak projektantima je bio da unesu svjetlo, pročiste prostor i zadrže rustičan izgled stana. Restauracijom je stvorena scenografija za interesantne predmete koji su personalizirali ambijent i koji naglašavaju rafiniranu senzibilnost investitora. Prostor nije opterećen suvišnim stvarima, već svaki detalj svojom originalnošću doprinosi autentičnoj atmosferi. Svaki predmet je dolazio spontano.

Parket izgleda brodskog poda je ciljano biran da odgovara bijelim tonovima ostatka stana, čineći ga još svjetlijim. Beljeni austrijski hrast sa naglašenim godovima je tvornički posebno tretiran, dajući rustičnu notu. Montiran je zakivanjem, baš tako da se pri hodu začuje škripa koraka. Da bi se zadržao zatečen izgled, dotrajali prozori su zamijenjeni novim, također drvenim, sa istom podjelom kao što su bili i prethodni, ne narušavajući originalan izgled fasade. Radijatori su zamijenjeni starim, ljevanim, ali su zadržala osnovnu, sirovu, sivu boju.

Nemaju svi tu sreću da iza obloga pronađu zid napravljen od starinskih cigala sa vidnim, drvenim ”bondruk” konstruktivnim sistemom. Nismo htjeli da se odreknemo šarma neobrađenih rubova, pa smo ih i dodatno naglasili sa skrivenim Delta Light reflektorima. Granicu između dnevne sobe i kuhinje čini kamin francuskog proizvođača Focus koga ističe vertikalna traka crvene cigle. Prostorom dominiraju originalne drvene grede koje su restaurirane, prefarbane u bijelo, pa naknadno strugane, naglašavajući patinu koju samo vrijeme ostavlja za sobom.

Kuhinjski prostor je otvorenog tipa sa direktnim pristupom svjetloj i ušuškanoj terasi. Frontovi su urađeni od furnira beljenog hrasta. Radna ploča je sastavljena od keramičkih pločica malih formata doprinoseći da se meka, rustična linija kuhinje uklapa uz ostali prostor. Blagovaonica u istom stilu nije klasično koncipirana, već je čini centralni pult sa polubarskim sjedenjem.

Spavaći blok čine dvije sobe, gostinsko-radna i spavaća sa svojim kupaonicama. Glavna spavaća soba je komforna i udobna i iz nje na polunivou prelazimo u sasvim drugačiji prostor - master kupaonicu. Locirano u samoj kupoli zgrade, autentična kupola obložena drvetom je kompletno restaurirana i sa ukopanom, centralnom, kružnom, hidromasažnom kadom proizvođača Teuco doprinosi da cijeli ambijent odiše posebnim, egzotičnim i pomalo ekstravagantnim šarmom. Cijeli stan je čaroban i poetiziran.

U potpunosti smo sigurni da su arhitekti započeli proces u kojem će kroz vrijeme cijelokupan ambijent pretrpjeti još puno neočekivanih preobražaja, jer ovakav prostor živi zajedno sa čovjekom u njemu.

Autori projekta : Maja Pavićević i Biljana Turanjanin Pujo
Fotografija: Srđan Bosnić

 
Pročitaj sljedeći tekst: INTERIJER - BIJELI SA AKCENTIMA
 
STAN SUPTILNOG DIZAJNA

STAN SUPTILNOG DIZAJNA

Smješten u centru Tel Aviva, ovaj dvosobni izraelski stan nedavno je renoviran od strane brenda Studio ETN, kako bi omogućio stvaranje modernog...

REDIZAJN ŠKOTSKE VIKENDICE IZ 19. STOLJEĆA

REDIZAJN ŠKOTSKE VIKENDICE IZ 19. STOLJEĆA

Arhitektonski studio GRAS renovirao je interijer stare škotske kuće i pretvorio je u komfornu suvremenu vikendicu nizovima kutija od hrastovog drveta...

FUNKCIONALNOST U SKROMNOJ KVADRATURI

FUNKCIONALNOST U SKROMNOJ KVADRATURI

Urbani stanovi sa ograničenim kvadraturama, definitivno zasnivaju svoje postojanje na maksimalnoj upotrebi dostupnog prosotra i funkcionalnosti...

INTERIJER SA PEČATOM ZAHE HADID

INTERIJER SA PEČATOM ZAHE HADID

Nevjerojatni stan koji vidite u našoj galeriji, trenutno se nalazi u prodaji i novim vlasnicima donosi neprikosnoveni dizajn i potpis slavne Zahe Hadid...

STIL MALOG STANA ULJEPŠAN GRADSKIM POGLEDIMA

STIL MALOG STANA ULJEPŠAN GRADSKIM POGLEDIMA

Mona Singal, arhitektica/partnerica u kompaniji Rua 141, zajedno sa kolegom Rafaelom Zalc, surađivala je na stanu u Sao Paulu...

BIJELI STAN U IKONIČNOJ EIFFELOVOJ ZGRADI

BIJELI STAN U IKONIČNOJ EIFFELOVOJ ZGRADI

Arhitekti su kreirali Eiffel Building u Sao Paolu, potpuno prepoznatljivu strukturu koja je sa nama već više od šest desetljeća...

LONDONSKI DOM TEKSTURNOG ŠARMA

LONDONSKI DOM TEKSTURNOG ŠARMA

Uglavnom sudimo o svijetu oko nas putem vizualnih alata i ovo često znači da dekorisanjem i dizajniranjem domova dominiraju izbori boja...

STILSKI STAN FOKUSIRAN NA DJECU

STILSKI STAN FOKUSIRAN NA DJECU

Sviya studio zadužen je za dizajniranje stana namijenjenog jednoj obitelji, kreirajući prostor sa djecom na umu, ne zanemarujući stil ni u jednom trenutku...

20 mg cialis

гречиха цена

american movie documentary
X