INTERIJER

BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU

BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU
BAJKOVITO POTKROVLJE U CHICAGU

Ovaj stan u Chicagu industrijskog stila, sadrži drvene i čelične volumene unutar izložene betonske konstrukcije, a projektirala ga je lokalna firma Vladimir Radutny Architects da bi kreirala funkcionalan prostor za jednu obitelj.

hFirma Vladimir Radutny Architects angažirana je da transformira kuću od 209 m2 za jedan par, nakon što je utvrđeno da je postojeći raspored "loše funkcionira kao domaći prostor".

Stan se nalazi unutar vjekovne građevine u kojoj su se nekada sklapali automobili. Prije renoviranja, ovdje je postojala kuhinja uvučena ispod izdignutog potkrovnog prostora, i dnevna soba koja nije imala nikakvu organizaciju i prostor za skladištenje.

Vladimir Radutni je zadržao taj prostor, uključujući i strukturalne detalje poput betonskog plafona i stubova tokom remonta. Studio je zatim dodao seriju ugradnih jedinica kako bi poboljšao izgled.

Među ovim dodacima je i drvena platforma na glavnom nivou, koja se nalazi u kuhinji, u dijelu dnevne sobe i u spavaćoj sobi.

Neprekidna drvena platforma organizir prostranost otvorene prostorije, pružajući prednost za intimniji raspored namještaja i pozadinu za biljke i predmete koje su klijenti sakupljali tokom života.

Crna čelična kocka skriva spavaću sobu, i djeluje kao vizualno sidro u dnevnoj sobi. Paneli se otvaraju i otkrivaju njegove brojne upotrebe i namjene, uključujući skriveno mjesto za TV.

Različiti umetci također djeluju kao prelazne zone, od prvog ulaska i prelaska do kuhinje, i skrivaju pomoćne funkcije. Pranje veša i mašine, na primjer, također su integrirane u ove konstrukcije. Ovi vijugavi prostori su trodimenzionalno raspoređeni i još su sastavljeni kao jedna kohezivna kuća unutar robusnog industrijskog plašta.

Bijeli ormari i pultovi u kuhinji odražavaju prodor prirodnog svjetla i kontrast s izloženim zidovima od cigle.

Bijela se također nalazi i u ormaru u spavaćoj sobi i u kupaonicma, pored obilja drveta, koji se koristi za stvaranje ugodnog osjećaja. Ostala ažuriranja uključuju novi dizajn stepeništa, sa betonskim stepenicama na dnu i vitkim drvenim pločama koje vode više prema zidu.

Gornji nivo funkcionira kao spavaonica za posjetitelje, kao i radni prostor bračnog para. Odavde vode još jedne stepenica za pristup vanjskom vrtu i pogledu na horizont Chicaga. Stan je kompletiran sa kupaonicom na ovom katu, pored dva na glavnom nivou.

U rješavanju prostornih problema unutar ovog impresivnog interijera, kreiran je stambeni prostor koji izaziva mentalnu dobrobit i inspiraciju.

Michigan Loft je ove godine dobio nagradu za male projekte AIA.

N.V.T.

Izvor Dezeen

Ovaj stan u Čikagu industrijskog stila, sadrži drvene i čelične volumene unutar izložene betonske konstrukcije, a projektovala ga je lokalna firma Vladimir Radutny Architects da bi kreirala funkcionalan prostor za jednu porodicu.

Michigan Loft je renovirani stan na čikaškoj aveniji Michigan, sa velikim spuštenim plafonima i prostranim dnevnim boravkom na glavnom nivou.

Firma Vladimir Radutny Architects angažovana je da transformiše kuću od 209 m2 za jedan par, nakon što je utvrđeno da je postojeći raspored "loše funkcioniše kao domaći prostor".

Stan se nalazi unutar vekovne građevine u kojoj su se nekada sklapali zautomobili. Pre renoviranja, ovde je postojala kuhinja uvučena ispod izdignutog potkrovnog prostora, i dnevna soba koja nije imala nikakvu organizaciju i prostor za skladištenje.

Vladimir Radutni je zadržao taj prostor, uključujući i strukturalne detalje poput betonskog plafona i stubova tokom remonta. Studio je zatim dodao seriju ugradnih jedinica kako bi poboljšao izgled.

Među ovim dodacima je i drvena platforma na glavnom nivou, koja se nalazi u kuhinji, u delu dnevne sobe i u spavaćoj sobi.

Neprekidna drvena platforma organizuje prostranost otvorene prostorije, pružajući prednost za intimniji raspored nameštaja i pozadinu za biljke i predmete  koje su klijenti sakupljali tokom života.

Crna čelična kocka skriva spavaću sobu, i deluje kao vizuelno sidro u dnevnoj sobi. Paneli se otvaraju i otkrivaju njegove brojne upotrebe i namene, uključujući skriveno mesto za TV.

Različiti umetci takođe deluju kao prelazne zone, od prvog ulaska i prelaska do kuhinje, i skrivaju pomoćne funkcije. Pranje veša i mašine, na primer, takođe su integrisane u ove konstrukcije. Ovi vijugavi prostori su trodimenzionalno raspoređeni i još su sastavljeni kao jedna kohezivna kuća unutar robusnog industrijskog plašta.

Beli ormari i pultovi u kuhinji odražavaju prodor prirodnog svetla i kontrast s izloženim zidovima od cigle.

Bela se takođe nalazi i u ormaru u spavaćoj sobi i u kupatilima, pored obilja drveta, koji se koristi za stvaranje prijatnog osećaja. Ostala ažuriranja uključuju novi dizajn stepeništa, sa betonskim stepenicama na dnu i vitkim drvenim pločama koje vode više prema zidu.

Gornji nivo funkcioniše kao spavaonica za posetioce, kao i radni prostor bračnog para. Odavde vode još jedne stepenica za pristup spoljašnjem vrtu i pogledu na horizont Čikaga. Stan je kompletiran sa kupatilom na ovom spratu, pored dva na glavnom nivou.

U rešavanju prostornih problema unutar ovog impresivnog enterijera, kreiran je stambeni prostor koji izaziva mentalnu dobrobit i inspiraciju.

Michigan Loft je ove godine dobio nagradu za male projekte AIA.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 
Pročitaj sljedeći tekst: STAN OD 55m2
 
DOM U STILU URBANE DŽUNGLE

DOM U STILU URBANE DŽUNGLE

Ovdje se metropola susreće sa džunglom.

APARTMAN SA STAKLENOM SPAVAĆOM SOBOM

APARTMAN SA STAKLENOM SPAVAĆOM SOBOM

Arhitektonska firma Studio Raro, renovirala je mali stan u Trentu u Italiji.

STAN OD 54 M² U HIMKI

STAN OD 54 M² U HIMKI

Dizajneri su u potpunosti redizajnirali tipičan raspored jednosobnog stana.

ORIGINALNO POTKROVLJE

ORIGINALNO POTKROVLJE

Ovo malo, ali vrlo udobno potkrovlje nalazi se u centru Krakova.

DVOSOBAN ELEGANTAN STAN

DVOSOBAN ELEGANTAN STAN

Kada se luksuz i jednostavnost susretnu uvijek možete očekivati sladak osjećaj jedinstvenosti.

INTERIJER STANOVA U ZGRADI U NEW YORKU

INTERIJER STANOVA U ZGRADI U NEW YORKU

Dizajner iz Hong Konga, dizajnirao je stanove u njujorškom neboderu...

PREKRASAN STAN U LOFT STILU

PREKRASAN STAN U LOFT STILU

U ovom se stanu prepliću jednostavni oblici, geometrijski uzorci, crni dodaci i drvo, stvarajući skladnu kompoziciju.

STAN OD 182 M² U MILANU

STAN OD 182 M² U MILANU

Studio Gori & Yoon renovirao je stan u povijesoj milanskoj kući i pronašao savršenu ravnotežu između klasičnog prostora i suvremenog dizajna.

X