ARHITEKTURA

REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI

REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI
REKONSTRUIRANJE MALE KUĆE U BARCELONI

Kratak posao obnove malog doma u Barceloni se susreće s kompleksnim problemima, koji kao svoja rješenja dobivaju intervencije blagih proširenja, usput zahtijevajući potpuni redizajn prostorija, kao i kompletne njegove strukture, pruživši divnu priliku ponovnog oblikovanja Juno 's House, projekt čiji je idejni tvorac studio Nook Architects, kompletiran prošle godine.

Predivni španjolski dom koji mjeri 130m2, sada predstavlja odvažnu i sirovu mješavinu elemenata u vrlo komunikativnim postavkama. Nestalan i kompliciran razvojni projekt sadrži uzajamnu suradnju između prostora i materijala, pružajući svojim stanarima kompletnu pažnju.

"Naši klijenti su kupili grubo izgrađenu kuću s namjerom da u njoj načine skromna obnavljanja - renoviraju kuhinju, otvore je ka dnevnoj sobi, dodaju novu kupaonicu i dodaju njenoj cjelini potpuno svjež izgled."

"Međutim, kada su radovi otpočeli, primijetili smo da je kvaliteta konstrukcije kuće vrlo loša i da svaki njen nivo posjeduje pojedine sanacije koje su izvođene s materijalima slabijeg kvaliteta. Ploča prvog kata se zamalo nije obrušila na nas u prizemlju, nakon čega smo morali pronaći adekvatno rješenje i analizirati cjelokupnu situaciju. Jednostavno obnavljanje se pretvorilo u obimnu intervenciju koja je utjecala na stukturu i raspored unutar objekta. "

Nakon ovih teških i nepredviđenih okolnosti, novi prijedlog se bazirao na istraživanju i iskorištavanju novih mogućnosti. Ovo više nije bio konvencionalni dvokatni dom, već projekt koji je ponovo ispisan na praznom komadu papira.

Mladi švedsko / španjolski par s djetetom je imao nordijsku viziju o tome kako bi njihova kuća trebala izgledati - otvorena, vrlo svjetla i funkcionalna. Za razliku od drugih obitelji, oni nisu imali potrebu izolirati spavaću sobu od ostatka prostora, osim što su to željeli učiniti sa dvije kupaonice. Oni su željeli ojačati vizualnu vezu između svakog ambijenta i prepoznati njihovu uporabu bez pretjerano kompromitujuće raznolikosti.

"Ovo nas je dovelo do rada u sekcijama od samog početka. Umjesto da dijelimo prostor između dvije jednostavne razine, mi smo postavili lake stepenice unakrsno s glavnom dužinom zemljišta i dislocirali odjeljak, razmjestivši ploče i time generirajući međukat koji dozvoljavaju svjetlosti preplaviti cijelu kuću sve do njenog stražnjeg dijela. Ovo nam je također dozvolilo da smjestimo spavaću sobu na pola puta do gornjeg kata, u centralnoj poziciji koja omogućuje majčin nadzor nad glavnom sobom i studijom. "

Ulaz je smješten na stražnjem dijelu eksterijera, dostupan je preko dugačkog i uskog prolaza, tako da je cjelokupna razina orijentirana prema jednoj fasadi koja se nalazi na stražnjoj strani dvorišta, glavnog izvora svjetlosti i prostora koji dozvoljava osnovnoj životnoj površini biti otvorena prema vanjskoj sredini, magleći njezinu vidljivu granicu s interijerom. Dva kata iznad, na razini studija, fasada se blago povlači kako bi olakšala ulazak dnevnog svjetla i formirala ograđenu terasu na kojoj njezini stanari mogu uživati. Dva svjetlarnika su otvorena na krovu, dozvoljavajući sunčevim zrakama kroz stepenište milovati donje volumene.

"Na ovoj kući smo željeli reflektirati skromnost njenih elemenata, jureći istovremeno za postizanjem najvišeg komfora, bez ikakve potrebe za pomoćnim materijalima koji bi služili kao dodatne obloge. Podne ploče ostaju gole, samo prefarbane, dok je razina na kojoj su stepenice pričvšćene, finiširan drvenim panelima, prvobitno namijenjenim za poklopce, koji se ponašaju kao stepenice koje vode na mezazin, i ostavljeni su u svojim originalnim završnicama. Tragovi originalne kuće su još uvijek jedino vidljivi na zidu od cigle, koji se nalazi na stražnjem dijelu imanja, gdje su tragovi starog eksterijernog stepeništa ostavljeni kao svjedočanstvo njezine prošlosti. "

Juno 's House sintetizira evoluciju vrlo kompleksnog i nestalnog projekta. Nepredviđene okolnosti postaju prilika za razvoj kuće, potpuno prilagođene životnom stilu mladog bračnog para i njihove kćerkice.

N.Đ.

 
Pročitaj sljedeći tekst: IDEJNI PROJEKT MOSTA U LOS ANGELESU
 
KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

KUĆA INSPIRIRANA KIKIRIKIJEM

Na brdovitom području u blizini Meksiko Citya, arhitekt Havier Senosiain stvorio je izuzetan dom inspiriran oblikom sirovog kikirikija.

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

ARHITEKTURA KOJA JE BOJAMA UDAHNULA ŽIVOT GRADU

Bolivijski arhitekt Fredi Mamani ima za cilj da prožme kulturu, boje i osobnost u "monoromatski" grad El Alto, kroz objekte bazirane na drevnoj lokalnoj arhite

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

PROJEKTIRANJE ZA OPTIMALAN TEMPERATURNI KOMFOR

Da li ste ikada narušili dobar san zbog pretjerano tople sobe? Ili ste možda bili u situaciji da u kancelariji nosite jaknu, šal i rukavice kako biste podnijeli hladno

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

ZANIMLJIVA KUĆA NA PLAŽI

Manje od pet metara u radijusu, St Andrews Beach House je objekt euklidske forme postavljen na peskovitom terenu na plaži.

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

TRANSPARENTNI SOLARNI PANELI

Tim istraživača sa državnog univerziteta uspio je da razvije potpuno transparentne solarne panele - inovaciju koja bi mogla dovesti do bezbrojnih primjena...

KUĆA OD BAMBUSA

KUĆA OD BAMBUSA

Klijenti, par koji većinu godine provedi ploveći jedrilicom po mediteranskim otocima, tražio je od arhitektonskog studija Vilela Florez...

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

EFIKASNOST ZID ZAVJESE

Sistem zid zavjesa je vanjski omotač zgrade u kojoj su vanjski zidovi nestrukturni, koriste se za zaštitu od vremenskih prilika i energetsku efikasnost.

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

INTERESANTAN DIZAJN VITKE KUĆE U PENNSYLVANIJI

Arhitektonski studio ISA u Pennsylvaniji je dizajnirao vitku uzanu kuću, kao stambeni prototip osmišljen za male prazne parcele.

tsoydesign.com.ua/interiors/interer-kvartiryi/

www.showroom-kiev.com.ua

http://budmagazin.com.ua
X